Multiple Pages

15/08/2011

Sah! Kek Lapis Sarawak Haram. Mentega ‘Pure Creamery Butter’ Ada BABI.

Oleh : HHalem.

KUALA LUMPUR – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini mengesahkan mentega jenama ‘Pure Creamery Butter-Golden Churn’ yang dipasarkan di Malaysia adalah tidak halal.

Ketua Pengarahnya Othman Mustapha berkata keputusan itu dibuat selepas mendapati produk tersebut datang dari kilang yang sama dengan yang diedarkan di Sarawak walaupun pengimportnya berbeza dan untuk pasaran berbeza.

“Perkara ini disahkan sendiri oleh wakil syarikat Ballantyne Food dari New Zealand yang mengeluarkan produk itu. Sehubungan itu umat Islam seluruh negara diminta untuk tidak menggunakan produk tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Sehubungan itu juga, Othman meminta pemegang dan permohonan baru Sijil Pengesahan Halal dari Jakim atau jabatan agama Islam negeri yang telah menggunakan produk tersebut agar menukarnya kepada yang mempunyai sijil halal yang diiktiraf serta mengemukakan resit pembelian bahan ramuan baru.

Beliau berkata mereka juga perlu melakukan proses samak dengan disaksikan jabatan agama Islam negeri serta mengemukakan bukti akuan samak.

Othman berkata perkara itu juga telah dimaklumkan kepada syarikat pengimport dan mereka bersetuju menarik balik produk terbabit dari pasaran.

Pada 19 Julai lepas Jabatan Agama Islam Sarawak mengisytiharkan produk itu yang digunakan segelintir pengusaha kek lapis sebagai tidak halal kerana dikesan mengandungi DNA (asid deoksiribonukleik) babi, menyebabkan industri makanan itu terjejas.

–Bernama

HHalem – Segelintir pengusaha. Betul-betul habis naya yang lain-lain. Jika was-was kira semua lah senang.

Kenyataan media Jabatan Agama Islam Sarawak>





5 comments:

  1. apa alasan pengilang campur adukkan kandungan butter berkenaan?

    lebih sedap?

    lebih murah?

    ???????????

    ReplyDelete
  2. Cissssss patut la sedap ptuiiihh!! Saya mintak pihak berkuasa haramkan saje kilang ni! saya amat bersimpati dgn nasib peniaga2 kek lapis muslim kita, merekalah yg terainaya..

    ReplyDelete
  3. Pngusaha kek lapis swk biasanya guna butter yg lebih murah utk tujuan komersil.golden churn ni mhl.org yg naif je kate goldern churn ni murah

    ReplyDelete
  4. Kesian para pembuat kek yang kebanyakkannya hanyalah usahawan kecil. Tak apa rugi sekali, Insyaallah, kerugian yang sedikit kerana memusnahkan kek yang dah dibuat itu nantinya akan dibalas dengan ganjaran yang lebih besar lagi dari Allah SWT.

    ReplyDelete
  5. Tuan TS:-)

    Ada juga usahawan buat kek ni di Beranang Selangor, bukan dari Sarawak. Tapi x tau lak resepi butter apa yg dipakai.

    Kira x yah makan lah senang, habis cita.

    ReplyDelete