Posting Beberapa Jam Yang Lalu.

12/11/2011

Wawancara Dengan Tun Mahathir. Topik Lesbian Marina Tidak Di Sentuh Langsung.


Oleh: HHalem.

......wawancara Sinar Harian bersama Tun...........

Bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohammed berulang kali mengingatkan bangsa Melayu agar terus bersatu. Seperti katanya, menegur sudah, marah sudah dan menangis pun sudah, namun ternyata apa yang dihajati dan diharap belum sepenuhnya tercapai. Malah perpecahan dalam kalangan Melayu dilihat semakin berada pada tahap kritikal.

“Biarpun orang benci saya, orang marah saya, tapi saya perlu katakan itu...” kata Tun.

Wawancara Bersama Editor Sinar Harian:
Lailatun Khalilah Nasir dan jurufoto, Shahrin Nizam,

Tempat Wawancara:
Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya.

1-Soalan SinarHarian:
Setelah melalui siri pilihan raya yang cemerlang di bawah pimpinan Tun dahulu, adakah keputusan PRU-12 tiga tahun lalu sudah Tun jangka?

Jawapan Tun M:
Saya sudah jangka prestasi memang merudum. Itu jelas kerana saya melihat kebencian orang pada kerajaan waktu itu. Ditambah pula ramai pemimpin Umno yang menyokong Pas. Saya tahu mereka menyokong Pas kerana terlalu benci untuk mengundi Umno (BN). Ini disebabkan kita mempunyai pemimpin tetapi tidak mempedulikan kebajikan rakyat. Sebab itu beberapa negeri kita jatuh kepada pihak pembangkang pada masa itu.

2- Soalan SinarHarian:
Adakah faktor tidak tunai janji, tidak jaga kebajikan rakyat itu masih wujud pada hari ini dan adakah sokongan kepada Umno semakin baik?

Jawapan Tun M:
Ia masih wujud walaupun sudah banyak diperbaiki. Kemungkinan untuk menang mungkin boleh dan kemungkinan untuk kalah juga boleh... keputusannya mungkin 50–50 kalau kita adakan pilihan raya dalam tempoh terdekat. Kepercayaan orang Melayu belum pulih sepenuhnya terhadap pemimpin kita (Barisan Nasional).

3- Soalan SinarHarian:
Apa yang paling kritikal yang perlu kita atasi pada waktu ini apabila kita bercakap mengenai Melayu.

Jawapan Tun M:
Paling kritikal dan penting pada waktu ini ialah perpecahan orang Melayu. Ia mesti diatasi segera. Ini Kerana Melayu kini sudah mempunyai pelbagai parti politik yang mereka boleh sokong. Dulu hanya Umno dan Pas, sekarang tidak lagi, Sudah ada KITA dan sebagainya. Jadi kita orang Melayu sudah berpecah menjadi tiga atau mungkin lebih. Kita perlu sedar kita tidak lagi majoriti. Sedangkan untuk memerintah, kita bergantung kepada majoriti. Sekarang siapa yang menang itu yang kita sokong, jadi kita terpaksa menunggu keputusan mereka.

Sudah banyak kali saya katakan, orang Melayu kena bersatu. Tapi kita degil. Sebagai contoh Pas, mereka Melayu tetapi mereka sanggup bekerjasama dengan DAP. Sedangkan Umno minta kerjasama dulu tapi mereka tidak mahu, dengan DAP mereka mahu. Ini yang saya kata Melayu tidak mahu bersatu. Dengan DAP mereka sanggup gugurkan Negara Islam. Pada pandangan saya mereka ini hanya bekerjasama untuk menang sahaja. Tentang prinsip perjuangan, mereka tidak peduli. Melayu yang sedar hari ini perlu kembali bersatu demi survival bangsa.

4- Soalan SinarHarian:
Saya melihat faktor kepimpinan masa kini membuatkan ramai golongan muda keliru dengan politik semasa. Apa yang harus dilakukan untuk mengembalikan keyakinan golongan muda?

Jawapan Tun M:
Seharusnya pemimpin pada masa kini perlu menerangkan pada mereka. Kalau ini dibuat (penerangan dengan jelas) mereka tidak akan keliru. Sebab itu peranan pemimpin perlu untuk menerangkan satu persatu kepada orang muda dan juga semua agar mereka tidak mendengar sebelah pihak sahaja. Jika penjelasan dibuat mereka terpaksa dengar dua belah pihak. Cuma apa yang dilihat adalah kelemahan kita untuk menghujahkan dengan baik pendirian kita supaya tidak dimanipulasi pihak yang satu lagi.

Kita kena bijak dan jangan terlalu mengikut nafsu dan emosi terutamanya dalam sesuatu perkara. Jangan marah itu... marah ini tidak menentu. Sebagai pemimpin kita juga tidak boleh mengikut emosi. Kita kena imbang, kalau baik kita kata baik, yang buruk kita buruk.


Melayu masih perlukan tongkat.

5- Soalan SinarHarian:
Tun dilihat selalu membangkitkan hal Melayu, mungkin ada impian Tun terhadap bangsa ini yang belum tercapai sepanjang Tun menjadi Perdana Menteri?

Jawapan Tun M:
Memang ada... Saya berusaha bersungguh–sungguh untuk memajukan orang Melayu setaraf dengan kaum-kaum lain di Malaysia. Tapi ini satu usaha yang saya tidak dapat saya jayakan. Kalau boleh kita mahukan 30 peratus kerjasama daripada orang Melayu berada di tangan orang Melayu tetapi kita tidak dapat, cuma yang ada adalah institusi kerajaan bagi orang Melayu.. Sehingga kini nilai budaya orang Melayu tidak secocok dengan kemajuan yang kita capai.

6- Soalan SinarHarian:
Bagaimana dengan slogan Melayu Boleh’yang dikatakan sebagai pencetus semangat Melayu? Ia hanya tinggal slogan?

Jawapan Tun M:
Kita percaya...kita mempunyai kebolehan, kita boleh...tetapi tidak bermakna bahawa kita boleh mencapai sesuatu. Kita Boleh bermakna, kita mempunyai kebolehan. Tetapi kadang-kadang kita lupa dan tahu sejarah kita, tentang latar belakang kita. Kita lupa bahawa kita adalah puak miskin suatu ketika dahulu dalam bidang ekonomi. Apabila kita berjaya kita sebenarnya hanya berjaya sedikit. Tapi kita sudah rasa kita cukup maju, walhal kita masih terkebelakang.

7- Soalan SinarHarian:
Jadi, Melayu masih perlu diberi tongkat?

Jawapan Tun M:
Ada setengah-tengah Melayu masih perlu diberi tongkat, Namun ada juga yang sudah boleh lepas pun. Bagaimanapun ada setengah daripada kalangan Melayu ini mendapat biasiswa dan belajar sehingga menjadi ahli profesional menganggap bahawa sekarang ini tidak perlu lagi diberikan tongkat buat Melayu, tapi saya nak katakan bahawa memang masih ada Melayu yang perlu diberi tongkat untuk terus bersaing.

Peratusan kita yang berjaya pada masa ini tidak perlu saya nafikan, namun peratusan Melayu yang berjaya di Semenanjung jika hendak dibandingkan dengan kaum lain, jumlah mereka masih rendah. Pendek kata tidak mencapai 30 peratus pun.

8- Soalan SinarHarian:
Jika begitu situasinya kini, apa akan jadi dengan Wawasan 2020 yang Tun sendiri gagaskan sewaktu menjadi Perdana Menteri dahulu?
Hilang begitu saja?

Jawapan Tun M:
Mengenai Wawasan 2020 ini, kalau kita hendak capai, sebenarnya kita boleh capai dengan mudah. Kalau kita tidak peduli tentang bahagian orang Melayulah. Kita boleh capai tetapi dengan cara menukar strategi pendekatan kita untuk mencapai wawasan 2020 tersebut. Tetapi tak tahulah kalau kerajaan sekarang ini banyak menukarkan, atau memperkenalkan strategi perubahan yang baru. Namun, bagi saya, apa yang ada kini ia tidak mencukupi untuk mencapai Wawasan 2020.

9- Soalan SinarHarian:
Menukar strategi yang bagaimana?

Jawapan Tun M:
Kita masih bergantung kepada orang asing, Kalau banding dengan orang Jepun, Taiwan, Korea, China dengan Malaysia, pertumbuhan ekonomi atau pembangunan negara mereka berasaskan kepada rakyat mereka sendiri. Mereka membeli mesin, perkakasan dari luar tetapi rakyat mereka melaksanakannya, namun kita tidak macam itu. Kita jemput orang luar datang kadang-kadang dengan teknologi mereka ke negara kita. Hingga ada kalanya kita sendiri tidak belajar langsung penggunaan teknologi itu. Jadi selamanya kita masih bergantung pada mereka. Ertinya penguasaan teknologi itu tiada. Sebab itu orang kita kurang maju. Sekarang masa sudah sampai yang mana kita sendiri yang patut mempunyai pengusaha industri yang membeli teknologi tetapi membuat keputusan sendiri seperti cara Jepun. Seperti nama-nama yang terdapat di Malaysia contohnya Hyundai, Mitshubishi, semua bergantung kepada teknologi mereka yang tidak memerlukan mereka datang ke sini. Ini yang kita dan kerajaan perlu lakukan. Baru wawasan 2020 itu dapat kita capai dengan berjaya.


Hal keluarga dan wanita.

10- Soalan SinarHarian:
Adakah Tun merasakan kepimpinan Tun dalam politik dan pentadbiran mampu diwarisi anak-anak?

Jawapan Tun M:
Muhkriz...lah, dia paling menonjol berbanding dengan anak-anak lain kerana terlibat dengan bidang politik. Saya selalu berpesan pada anak-anak jika melakukan sesuatu perkara dalam bidang perniagaan, politik atau apa sahaja seharusnya memberi tumpuan yang penuh. Sebagai ayah, Mukhriz juga selalu meminta pandangan dari saya, dan saya akan memantau segala tindakan anak-anak.

11- Soalan SinarHarian:
Sedikit mengenai wanita, apa pandangan Tun apabila ramai wanita terpedaya dengan pujukan lelaki, dan banyak gejala negatif  timbul darinya.

Jawapan Tun M:
Ibu bapa kini sibuk... jadi masa yang berkualiti untuk anak-anak tiada, oleh itu didikan agama itu yang penting, didikan agama bukan mengajar sembahyang sahaja tetapi ciri-ciri keislaman itu perlu diterap dalam jiwa anak-anak.

12- Soalan SinarHarian:
Sedikit mengenai pencapaian wanita di Malaysia, adakah kejayaan Yingluck Sinatwatra yang diangkat menjadi Perdana Menteri Thailand memberi isyarat bahawa wanita Malaysia juga boleh melakukan itu?

Jawapan Tun M:
Di Malaysia, lelaki masih lagi mendominasi. Dalam Umno umpamanya wanita yang bekerja kuat. Itu sememangnya saya tahu. Contohnya kita mempunyai pergerakan Puteri, pergerakan Wanita, jadi kepimpinan wanita di Malaysia sememangnya tidak dapat dinafikan. Tidak mustahil wanita boleh menjadi pemimpin tertinggi tetapi hakikatnya sekarang masih didominasi oleh lelaki.

13- Soalan SinarHarian:
Apa prinsip yang Tun pegang ?

Jawapan Tun M:
Prinsip saya, jika nak buat sesuatu, saya tidak akan beritahu pada sesiapa pun kecuali ia betul-betul memerlukan pandangan. Ini kerana jika kita sudah berjanji tetapi tiba-tiba kita tidak dapat tunaikan maka orang akan cakap kita mungkir janji. Jadi saya tidak buat janji. Jadi kalau apa yang saya nak buat terpaksa ditangguhkan ataupun bertukar fikiran tidak mahu buat, orang tidak akan boleh mengatakan kepada saya yang saya mungkir janji. Kerana itu keputusan bersara dari jawatan Perdana Menteri itu dulu saya tidak bercerita pada orang lain. Contoh, kalau saya kata tahun depan saya hendak berhenti tetapi tidak berhenti, nanti orang sudah tidak percaya pada saya lagi. Sebab itu saya mengambil kesempatan untuk beritahu kepada semua (di hadapan semua orang secara terbuka) sebab apabila saya sudah umum begitu, saya sudah tidak boleh undur lagi dah. Dan tiada siapa pun boleh halang keputusan saya.

.....Sinar Harian di sini >........

HHalem:
Adalah sangat mustahil (dan amat kecewa) Senior Editor Sinar Harian tidak bertanyakan pandangan Tun mengenai Marina yang menyokong kuat Seksualiti Merdeka yang mendokong Lesbian & Gay (LGBT)

Kemungkinan besar persetujuan Tun dengan Sinar Harian supaya topik Marina tidak disentuh atau dimasukkan langsung didalam wawancara.

Comments / Pandangan Melalui Facebook

2 comments:

 1. Perkataan kemungkinan besar adalah satu tomahan bukannya kemusykilan

  Satu tuduhan liar

  ReplyDelete
 2. Sebenarnya Tun TELAH soalan berkenaan Marina ,anaknya tu..kalau kita amati jawapan bagi soalan no 10 dan 11 kita faham apa yang tersirat...keluhan Tun.

  Otai bro, dia faham kemana hala tuju pertanyaan tu ,sekadar memendekan nya maka jawaban yang ringkas ,selalu diberikan oleh setiap ayah ibu terhambur dari mulut Tun.

  Semoga Allah merahmati Tun..

  ReplyDelete

Terima Kasih Kepada Pembaca Setia Berikut (233) :-

Ribuan Terima Kasih dan Penghargaan Kepada :- 1-Aku Pasbuih Siamang(GMC), 2-Ngentom Bulan, 3-EfyHelmy, 4-Wak Jengkol, 5-Media Permatang Pauh, 6-Gelombang Rakyat, 7-Pak Habib, 8-AloQ StaQ, 9-Gelombang Wangsa Maju, 10-Pacat, 11-Kota Sarang Semut, 12-Blogen Starz, 13-Suara Lensa, 14-Pendita Kain Singkat, 15-Pemuda UMNO Bahagian Tapah, 16-Razaq Saleem, 17-KL Boyz, 18-Remedy, 19-Jed, 20-Jiwa Paradox, 21-Anak Bangsa, 22-Sungai Rapat, 23-Realiti Mulut Melayu, 24-Yuseri Yusoff, 25-Eeka, 26-Papa Gomo, 27-Puteri UMNO Msia (Cyber Trooper), 28-Puteri UMNO Msia (Gerbang Tempur), 29-Hafiz, 30-Anak Seberang, 31-Wan Cikgu Muzik, 32-Link Msia, 33-AhmadKhairulNizar, 34-Radzuan Jalal, 35-Durahiem Satar, 36-Sakaria Mohd, 37-Det Guaq(IBSBina)-Jantan Man, 38-Mal Jor, 39-Pemuda TG, 40-Putra Melayu, 41-Abe Zul=Zulkufli Hussin, 42-Hulu Langat-Horas, 43-Zulkufli=Abe Zul, 44-AkuBekasPkr, 45-Tenggara EnalRahim, 46-LamiaFamilia Ajai62, 47-SFH70, 48-SangKuriang Malaya, 49-Cr.Lukman Moidin, 50-Terbey Lastik, 51-Boyjot71, 52-Siti Fatimah, 53-Dewi Sue, 54-Bujang Senang, 55-Bee Qs, 56-Gerakan Timur, 57-CostaCurta, 58-Jemari Kasturi, 59-Semut Hitam, 60-Harith Haiqal, 61-DK Ku-Bro, 62-Teacher Fadzly, 63-Tepak Bersulam Zack, 64-Alida Mahmod wife Jalaini Ajai, 65-Mohd Zainudin, 66-Azman Naim, 67-GhostWriter, 68-Darah Satria, 69-Zayyat, 70-Zulkifli Yunus, 71-Khaidir Baharudin, 72-Hsya Feeqah, 73-Meow Bergaya, 74-Syed Abu Sayyaf, 75-Tinta Jambu, 76-HHalem, 77-Jason Wade, 78-Cikgu Mat, 79-Mohd Ali, 80-CoolMore, 81-MelayuWawasan 1Msia, 82-MZaifful, 83-Keris Panas, 84-Keris Jentayu, 85-Wau Janak, 86-Zuraini Kamal, 87-Lukes, 88-Naluri rakyat, 89-Mohd Azlan, 90-Nemo, 91-Md Shawall, 92-Lat Alang, 93-Apai Sepai, 94-Abdul Majid, 95-Nemo, 96-Topan, 97-Myia, 98-Mohd Najib, 99-Gensuri Lestari, 100-Muhammad, 101-Webmarhaem, 102-Mohd Najib, 103-Che Nal, 104-Ahmad Razali, 105-Nazari Mohd, 106-Benny Fizz, 107-Panglima Hitam, 108-Mohd Kamarulzaman, 109-Hanafi, 110-Halim Mansur, 111-Jieiyha, 112-G13, 113-KapakTajam, 114-Al Malek Fuat, 115-Izhar Aziz, 116-Norhaliza, 117-Faridah Akafera, 118-Tauke Ikan, 119-MelaysiaNews, 120-Bongphalla dara, 121-Kepek, 122-Malaysia News, 123-JayBoss, 124-Parti Gerakan Kota Alam Shah, 125-Nas Japan Bikes, 126-Yus Mentor, 127-Putra Merdeka, 128-Lembing Maya, 129-Krie Zamimi, 130-Byll Bella Huda, 131-Zulizah Rahim, 132-Ahmad, 133-Anwar Zainudin, 134-Rosli Ibrahim, 135-Ahmad Latif, 136-Uzumaki, 137-Mantoya, 138-Maskinah, 139-Pak Ngah, 140-Retro Blue, 141-Azimat, 142-Ramle Nahkoda, 143-Suhaimi Bahari, 144-Lala, 145-YY, 146-Kapt Bokkari, 147-Sudirman Dullah, 148-Sudik, 149-Noraswan, 150-Adlin Sayang, 151-Mr M, 152-Junid, 153-Gadis, 154-Faizi, 155-Razif, 156-RF Lias, 157-Inshyirah, 158-Muhaimin, 159-Misai Kanzzs, 160-KialJr, 161-Pye Geo, 162-Abu Idris, 163-Binjai Manis (Rosli Othman), 164-Roslan, 165-Asmah Karamin, 166-Asmah Karamin, 167-Man Pokya, 168-Nor Alfilaili, 169-Shahidan Begonia, 170-Ismail Bukit Mas, 171-MiaZara, 172-Adnan Aziz, 173-Pas Bukit Sentosa, 174-Zalina, 175-Al Maliki, 176-Jun Salleh, 177-Shahril, 178-Pauzi, 179-Spirit, 180-Jeffry, 181-Abdullah, 182-Adam, 183-Wak Bako, 184-Mat Thohir, 185-Muhd Irfan, 186-Antara Pos, 187-Ahmad Lokman, 188-Jose Manuel, 189-Mohd Shaari, 190-Aloq Laloq, 191-Zul-Jgk, 192-Tombak Berapi, 193-Khalid Che Lah, 194-Khalidmacola, 195-Tombak Berapi, 196-Nurazani CheLah, 197-Afirdaust, 198-Jaafar, 199-Nurazani, 200-Manz, 201-Zainal Putra, 202-XePc, 203-Pisau, 204-Shamz, 205-Wira Kenyalang, 206-Nasbadar, 207-Spy Satu, 208-May, 209-Tok Kiku YB, 210-Embrose, 211-ROxx, 212-Adiba Yasmi, 213-Amirul Yusuf, 214-Shiegin, 215-Jagbug, 216-Joe FZR. 217-MerahMoto, 218-Ahmad Shaju, 219-KunKH, 220-Khalid CheLah, 221-The Lakaran, 222-Saeif Agha, 223-Romario, 224-Media Shah Alam, 225-Maxma, 226-Tawau Gondrong, 227-Arbar, 228-Kasmat, 229-Mazran, 230-Salim, 231-Papagege, 232-Wan Salwati, 233-Johari....

Teramai Pembaca Dalam 7 Hari.

Blog Archive