Posting Beberapa Jam Yang Lalu.

26/09/2012

AIR - Khalid Membentangkan 6 Pihak Yang Salah. Kecuali Beliau Sendiri.


Oleh: HHalem.
Salah orang itu-orang ini. Berbalas surat dengan Muhyiddin sana-sini.
Sudah kesuntukan masa sebab Pru13 sudah hampir.
Mungkin Khalid masih ada peluang lagi jika Pru Negeri ditangguhkan.

Setelah puas mengugut Kerajaan Pusat dengan pelbagai akta sana sini dan mengugut untuk mensabotaj projek pembinaan Loji Rawatan Air Sungai Langat (Langat 2) yang akan diteruskan oleh Kerajaan Pusat, Khalid Ibrahim melalui Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor akhirnya mengambil langkah untuk menjemput Timbalan Perdana Menteri, TS Muhyiddin Yasin untuk berbincang.

"Jemputan tersebut akan dinyatakan dalam surat balasan saya kepada Tan Sri Muhyiddin yang akan dihantar kepada beliau dalam masa terdekat ini," - kata Menteri Besar, TS Khalid.


Tetapi seperti biasa Khalid ingin memperdayakan Muhyiddin dengan mengaitkan projek Langat 2 dengan isu penyusunan semula industri perkhidmatan air Selangor yang beliau telah gagal susun.

Muhyiddin sebelum ini secara jelas memaklumkan ia adalah dua isu berlainan yang perlu ditangani berasingan. Khalid perlu memanggil mesyuarat terlebih dahulu dan menyelesaikan masalah dengan 4 konsesi air sendiri.

"Kerajaan Selangor ada ikatan dan perjanjian dengan semua syarikat konsesi, mereka harus selesaikan cara perundingan atas persetujuan untuk membeli dan menjual," – Muhyiddin , disini>

Empat konsesi air yang Salah 1.
Yang menariknya disini, Khalid tetap menyalahkan orang lain, tidak diri sendiri, kerana beliau mengatakan akan memberitahu Muhyiddin bahawa usaha penyelesaian penyusunan semula air di Selangor masih terbantut akibat sikap berdolak dalih syarikat-syarikat konsesi.

Yang nampak sangat kebebalan Khalid ialah beliau quote pelbagai akta dan undang-undang yang mengerunkan sebelum ini tetapi gagal memanggil 4 konsesi air duduk semeja. Malahan beliau masih ada hati hendak sabotaj Langat 2 diperingkat lebih besar.

Harap-harap pengikut setia PKR-PAS nampak akal keling Khalid.

Kerajaan Persekutuan yang Salah 2.
Tidak cukup dengan itu, Khalid turut menyalahkan Kerajaan Persekutuan kerana enggan menolong beliau dibawah kuasa berkanun Akta Perkhidmatan Industri Air atau Akta 655. Menolong beliau supaya nampak berjaya dan menyelamatkan tengok beliau dari dipancong sebagai Menteri Besar. Parah lagi menyelamatkan beliau dan PKR dari dihanyutkan di Selangor.

Terang Khalid mengenai Akta 655.

"Akta ini menyatakan kuasa eksekutif mengenai segala perkara yang berhubungan dengan sistem bekalan air dan perkhidmatan air di seluruh Semenanjung Malaysia terletak di bawah Kerajaan Persekutuan”

"Manakala Bahagian 7 (Pemindahan Perniagaan) Akta 655 pula memperuntukkan bahawa tiada seorang pun boleh membuat perjanjian atau perkiraan yang akan mengakibatkan pertukaran dalam kawalan, penjualan, pelupusan atau pindah milik atau penyatuan atau percantuman atau penyusunan semula pemegang lesen melainkan dengan kelulusan Menteri, di dalam hal ini, Menteri yang berkenaan adalah menteri tenaga, teknologi Hijau dan Air"

Kementerian yang Salah 3.
Sekarang Khalid salahkan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

"Saya akan menjelaskan bahawa keengganan kementerian tenaga, teknologi hijau dan air untuk menerajui perundingan, jelas menunjukkan Kerajaan Persekutuan dengan sengaja mahu mengingkari tanggungjawab untuk memenuhi kepentingan awam dan obligasi sebagaimana dinyatakan di bawah seksyen 191 (4) Akta 655,"

Pengikut setia PKR-PAS nampak atau tidak akal keling dan sahnya bebal Khalid?

Khalid mahukan pihak kerajaan iaitu Kementerian menerajui perundingan dengan 4 konsesi air. Ini program pembangkang termasuk mahu hapuskan CEO/Pengerusi Syabas dan Khalid mahu kerajaan-Umno-BN membantu. Sebelum ini Khalid beriya-iya benar katakan beliau boleh hapuskan TS Rozali sebagai Pengerusi Syabas hanya dengan pelbagai akta ditangan beliau.

Kita cukup simpati dengan pengikut setia PKR-PAS kerana mempunyai MB yang lebih dunggu dan Samdol dari Mahfuz Omar dan Mat Sabu di Kedah.

Mari kita lihat siapa lagi yang salah.

SPAN yang Salah 4.
Khalid juga akan memaklumkan kepada Muhyiddin bahawa SPAN telah menyalahgunakan kuasa dan salahguna budibicara apabila memberi kuasa kepada syarikat-syarikat konsesi untuk beroperasi dari bulan ke bulan "yang bererti memperlekeh kewajaran syarikat-syarikat konsesi supaya mematuhi kemahuan Kerajaan Negeri Selangor".

"Oleh kerana kerajaan Persekutuan telah menerima cadangan penyusunan holistik dan merupakan pemegang Saham Emas dalam Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS), maka wajar syarikat konsesi lain menerima tawaran yang akan dikemukakan oleh kerajaan negeri”

Badan Bebas Antarabangsa yang Salah 5. (Jika Khalid tidak menang),
Siapa lagi yang kena salah?. Yang cukup tinggi. Badan Timbang Tara Bebas Antarabangsa. Cukup mengerunkan.

"Sekiranya syarikat konsesi tidak setuju dengan tawaran yang akan dikemukakan, mereka boleh merujuk kepada Badan Timbang Tara Bebas Antarabangsa dan kerajaan negeri akan akur apa jua keputusan yang dibuat oleh badan berkenaan," - tegas Khalid. Khalid.

Nampak atau tidak, dari awal sehingga akhir, semua orang lain salah kecuali Khalid PKR.?

Mari kita ulang tayang, siapa yang salah.

1- Pengerusi Syabas yang salah. Gaji beratus-ratus ribu.
2- Empat konsesi air Selangor salah kerana buat dek dengan Khalid.
3- Kerajaan Pusat dibawah Umno-BN salah kerana tak mahu tolong Khalid (ini terbaik).
4- Kementerian salah kerana enggan menerajui perundingan.
5- SPAN salah kerana melulus operasi dari “bulan ke bulan”.
6- Badan Bebas Antarabangsa yang salah, jika Khalid tidak menang.

Jadi buat lah keputusan yang bijak pada Pru13 nanti.

Tendang Pakatan Pembangkang dari Selangor.

Mana ada jalan penyelesaian jika negeri lain, pusat lain. Contoh lebih 22 tahun Kelantan merana, disebabkan masing-masing cakap pandai. Yang merananya rakyat.

Comments / Pandangan Melalui Facebook

15 comments:

 1. Assalam Bro

  Ada satu lagi pihak yang salah... iaitu Rakyat Selangor yang terpandai nak tukar kerajaan... Salahkan nyamuk kelambu dibakar... Hujung-hujung sendiri yang rugi... Tapi PESALAH nombor satu adalah Khalid sendiri... cakap tergagap-gagap dan berbelit-belit hingga rakyat pun terbelit sama...kerana tak fahan hujung pangkal percakapan Khalid yang ter....gagap...

  ReplyDelete
  Replies
  1. orang tua tua ada kata... kalau gagap, ambil batu lesung dan asah lidah nya. pasti hilang gagap. takut takut merapu tak tentu arah pulak nanti

   Delete
  2. Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan >MBAH KABOIRENG< dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi >MBAH KABOIRENG< dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan >MBAH KABOIRENG< meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan >MBAH KABOIRENG< kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik >MBAH KABOIRENG< sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja >MBAH KABOIRENG< DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI   Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan >MBAH KABOIRENG< dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi >MBAH KABOIRENG< dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan >MBAH KABOIRENG< meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan >MBAH KABOIRENG< kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik >MBAH KABOIRENG< sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja >MBAH KABOIRENG< DI 085_260_482_111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

   Delete
 2. Saya suka komen tuan....complete.

  Dinodean

  ReplyDelete
 3. Hi, I do think this is an excellent blog.
  I stumbledupon it ;) I'm going to come back once again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

  Take a look at my web-site female hair loss remedies
  Also see my web site > hair loss prevention conditioner

  ReplyDelete
  Replies
  1. saya mengucapkan banyak terimakasih kepada MBAH KABOIRENG yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama MBAH KABOIRENG dan dengan senang hati MBAH KABOIRENG mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi MBAH KABOIRENG semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi MBAH KABOIRENG DI 082=322=212=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama MBAH KABOIRENG KLIK TOGEL JITU DISINI   saya mengucapkan banyak terimakasih kepada MBAH KABOIRENG yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama MBAH KABOIRENG dan dengan senang hati MBAH KABOIRENG mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi MBAH KABOIRENG semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi MBAH KABOIRENG DI 082=322=212=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama MBAH KABOIRENG KLIK TOGEL JITU DISINI

   Delete
 4. I've learn a few good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create such a magnificent informative site.

  Here is my web blog :: plus de followers

  ReplyDelete
 5. http://bilarentapbangkit.blogspot.com/

  ReplyDelete
 6. http://bilarentapbangkit.blogspot.com/

  ReplyDelete
 7. Superb, what a blog it is! This blog presents valuable facts to us,
  keep it up.

  Look into my webpage ... book of ra tricks forum

  ReplyDelete
 8. apa la buang masa..salah sana salah sini..buat kerja la ooii..selesaikan masalah bukan menceceh..dah selesai baru ada bukti ko buat kerja..rakyat dah pilih, buat kerja la..jgn buang masa..kalau ko rasa x betul, kasi betul la..ni, semua org salah, ko je betul..mcm budak2! sampai sekrg masalah x selesai jgk!

  ReplyDelete
 9. kalau kerajaan persekutuan masuk campur memang kerajaan negeri akan di bypass ..nampak sangat tak buat kerja...sendiri tak bole selesai mintak orang lain cuci..

  ReplyDelete
 10. Thanks for one's marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you might be a great author. I will make sure to bookmark your blog and will eventually come back later on. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice holiday weekend!

  My weblog: book of ra apps

  ReplyDelete
 11. Coold blog, i just lover it

  ReplyDelete
 12. saya mengucapkan banyak terimakasih kepada MBAH KABOIRENG yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama MBAH KABOIRENG dan dengan senang hati MBAH KABOIRENG mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi MBAH KABOIRENG semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi MBAH KABOIRENG DI 082=322=212=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama MBAH KABOIRENG KLIK TOGEL JITU DISINI  saya mengucapkan banyak terimakasih kepada MBAH KABOIRENG yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama MBAH KABOIRENG dan dengan senang hati MBAH KABOIRENG mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi MBAH KABOIRENG semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi MBAH KABOIRENG DI 082=322=212=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama MBAH KABOIRENG KLIK TOGEL JITU DISINI

  ReplyDelete

Terima Kasih Kepada Pembaca Setia Berikut (233) :-

Ribuan Terima Kasih dan Penghargaan Kepada :- 1-Aku Pasbuih Siamang(GMC), 2-Ngentom Bulan, 3-EfyHelmy, 4-Wak Jengkol, 5-Media Permatang Pauh, 6-Gelombang Rakyat, 7-Pak Habib, 8-AloQ StaQ, 9-Gelombang Wangsa Maju, 10-Pacat, 11-Kota Sarang Semut, 12-Blogen Starz, 13-Suara Lensa, 14-Pendita Kain Singkat, 15-Pemuda UMNO Bahagian Tapah, 16-Razaq Saleem, 17-KL Boyz, 18-Remedy, 19-Jed, 20-Jiwa Paradox, 21-Anak Bangsa, 22-Sungai Rapat, 23-Realiti Mulut Melayu, 24-Yuseri Yusoff, 25-Eeka, 26-Papa Gomo, 27-Puteri UMNO Msia (Cyber Trooper), 28-Puteri UMNO Msia (Gerbang Tempur), 29-Hafiz, 30-Anak Seberang, 31-Wan Cikgu Muzik, 32-Link Msia, 33-AhmadKhairulNizar, 34-Radzuan Jalal, 35-Durahiem Satar, 36-Sakaria Mohd, 37-Det Guaq(IBSBina)-Jantan Man, 38-Mal Jor, 39-Pemuda TG, 40-Putra Melayu, 41-Abe Zul=Zulkufli Hussin, 42-Hulu Langat-Horas, 43-Zulkufli=Abe Zul, 44-AkuBekasPkr, 45-Tenggara EnalRahim, 46-LamiaFamilia Ajai62, 47-SFH70, 48-SangKuriang Malaya, 49-Cr.Lukman Moidin, 50-Terbey Lastik, 51-Boyjot71, 52-Siti Fatimah, 53-Dewi Sue, 54-Bujang Senang, 55-Bee Qs, 56-Gerakan Timur, 57-CostaCurta, 58-Jemari Kasturi, 59-Semut Hitam, 60-Harith Haiqal, 61-DK Ku-Bro, 62-Teacher Fadzly, 63-Tepak Bersulam Zack, 64-Alida Mahmod wife Jalaini Ajai, 65-Mohd Zainudin, 66-Azman Naim, 67-GhostWriter, 68-Darah Satria, 69-Zayyat, 70-Zulkifli Yunus, 71-Khaidir Baharudin, 72-Hsya Feeqah, 73-Meow Bergaya, 74-Syed Abu Sayyaf, 75-Tinta Jambu, 76-HHalem, 77-Jason Wade, 78-Cikgu Mat, 79-Mohd Ali, 80-CoolMore, 81-MelayuWawasan 1Msia, 82-MZaifful, 83-Keris Panas, 84-Keris Jentayu, 85-Wau Janak, 86-Zuraini Kamal, 87-Lukes, 88-Naluri rakyat, 89-Mohd Azlan, 90-Nemo, 91-Md Shawall, 92-Lat Alang, 93-Apai Sepai, 94-Abdul Majid, 95-Nemo, 96-Topan, 97-Myia, 98-Mohd Najib, 99-Gensuri Lestari, 100-Muhammad, 101-Webmarhaem, 102-Mohd Najib, 103-Che Nal, 104-Ahmad Razali, 105-Nazari Mohd, 106-Benny Fizz, 107-Panglima Hitam, 108-Mohd Kamarulzaman, 109-Hanafi, 110-Halim Mansur, 111-Jieiyha, 112-G13, 113-KapakTajam, 114-Al Malek Fuat, 115-Izhar Aziz, 116-Norhaliza, 117-Faridah Akafera, 118-Tauke Ikan, 119-MelaysiaNews, 120-Bongphalla dara, 121-Kepek, 122-Malaysia News, 123-JayBoss, 124-Parti Gerakan Kota Alam Shah, 125-Nas Japan Bikes, 126-Yus Mentor, 127-Putra Merdeka, 128-Lembing Maya, 129-Krie Zamimi, 130-Byll Bella Huda, 131-Zulizah Rahim, 132-Ahmad, 133-Anwar Zainudin, 134-Rosli Ibrahim, 135-Ahmad Latif, 136-Uzumaki, 137-Mantoya, 138-Maskinah, 139-Pak Ngah, 140-Retro Blue, 141-Azimat, 142-Ramle Nahkoda, 143-Suhaimi Bahari, 144-Lala, 145-YY, 146-Kapt Bokkari, 147-Sudirman Dullah, 148-Sudik, 149-Noraswan, 150-Adlin Sayang, 151-Mr M, 152-Junid, 153-Gadis, 154-Faizi, 155-Razif, 156-RF Lias, 157-Inshyirah, 158-Muhaimin, 159-Misai Kanzzs, 160-KialJr, 161-Pye Geo, 162-Abu Idris, 163-Binjai Manis (Rosli Othman), 164-Roslan, 165-Asmah Karamin, 166-Asmah Karamin, 167-Man Pokya, 168-Nor Alfilaili, 169-Shahidan Begonia, 170-Ismail Bukit Mas, 171-MiaZara, 172-Adnan Aziz, 173-Pas Bukit Sentosa, 174-Zalina, 175-Al Maliki, 176-Jun Salleh, 177-Shahril, 178-Pauzi, 179-Spirit, 180-Jeffry, 181-Abdullah, 182-Adam, 183-Wak Bako, 184-Mat Thohir, 185-Muhd Irfan, 186-Antara Pos, 187-Ahmad Lokman, 188-Jose Manuel, 189-Mohd Shaari, 190-Aloq Laloq, 191-Zul-Jgk, 192-Tombak Berapi, 193-Khalid Che Lah, 194-Khalidmacola, 195-Tombak Berapi, 196-Nurazani CheLah, 197-Afirdaust, 198-Jaafar, 199-Nurazani, 200-Manz, 201-Zainal Putra, 202-XePc, 203-Pisau, 204-Shamz, 205-Wira Kenyalang, 206-Nasbadar, 207-Spy Satu, 208-May, 209-Tok Kiku YB, 210-Embrose, 211-ROxx, 212-Adiba Yasmi, 213-Amirul Yusuf, 214-Shiegin, 215-Jagbug, 216-Joe FZR. 217-MerahMoto, 218-Ahmad Shaju, 219-KunKH, 220-Khalid CheLah, 221-The Lakaran, 222-Saeif Agha, 223-Romario, 224-Media Shah Alam, 225-Maxma, 226-Tawau Gondrong, 227-Arbar, 228-Kasmat, 229-Mazran, 230-Salim, 231-Papagege, 232-Wan Salwati, 233-Johari....

Teramai Pembaca Dalam 7 Hari.

Blog Archive